Management – Digital Marketing – Νομοθεσία – Φορολογία

Management – Digital Marketing – Νομοθεσία – Φορολογία

…το κάθε ακίνητο και ένα πλάνο…

…το κάθε ακίνητο και ένα πλάνο…

… στο κινητό σου!

Έρευνα αγοράς

ανάλυση ανταγωνισμού

Προτείνουμε

το βέλτιστο πλάνο

Προετοιμασία

της οικίας σας

Προβολή της οικίας

στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες

Διαχείριση κρατήσεων

επικοινωνία με πελάτες

Καθημερινή ενημέρωση

για το ακίνητό σας

Παρακολούθηση

φορολογικών αλλαγών

Διαχείριση ΑΑΔΕ

ενημέρωση taxis

 • Έρευνα αγοράς

 • Πλάνο

 • Προετοιμασία οικίας

 • Προετοιμασία οικίας

 • Προβολή οικίας

 • Διαχείριση κρατήσεων

 • Σταθερό εισόδημα

 • Φορολογικές αλλαγές

 • Διαχείριση ΑΑΔΕ

 • Όλα στο κινητό σου!

 • Μπορείτε να διαβάσετε αυτό το άρθρο στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.

  Συντάξαμε αυτό το άρθρο για να βοηθήσουμε τους οικοδεσπότες στην Airbnb να εξοικειωθούν με τις ευθύνες της φιλοξενίας και να παρουσιάσουμε μια γενική επισκόπηση των διαφόρων νόμων, κανονισμών και βέλτιστων πρακτικών που μπορεί να επηρεάζουν τους οικοδεσπότες. Πρέπει να ακολουθήσετε τις κατευθυντήριες γραμμές μας, όπως τα Πρότυπα Φιλοξενίας μας και να βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τους νόμους και τους λοιπούς κανόνες που ισχύουν για τις περιστάσεις που συντρέχουν στην περίπτωσή σας και την περιοχή σας.

  Σας συνιστούμε να κάνετε και εσείς έρευνα, καθώς αυτό το άρθρο δεν είναι ολοκληρωμένο και δεν αποτελεί νομική ή φορολογική συμβουλή. Επίσης, επειδή δεν ενημερώνουμε αυτό το άρθρο σε πραγματικό χρόνο, θα πρέπει να ελέγξετε κάθε πηγή και να βεβαιωθείτε ότι δεν έχει γίνει κάποια πρόσφατη αλλαγή στις παρεχόμενες πληροφορίες.

  Πίνακας περιεχομένων

  Υγεία και καθαριότητα

  Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες που ισχύουν σε παγκόσμιο επίπεδο, σχετικά με το πρωτόκολλο αυστηρού καθαρισμού της Airbnb στις γενικές πληροφορίες για τη φιλοξενία επισκεπτών σε χώρους διαμονής.

  Πρωτόκολλα και κανόνες καθαρισμού

  Στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19, ενδέχεται να χρειαστεί να ακολουθήσετε ορισμένους κανόνες καθαρισμού, απολύμανσης και υγιεινής, εάν καταχωρήσετε την ιδιοκτησία σας στην Ελλάδα.

  Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει δημοσιεύσει οδηγίες για την επαναλειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων τις οποίες θα πρέπει να ακολουθήσετε, όταν καταχωρήσετε την ιδιοκτησία σας στην Ελλάδα.

  Εθνική φορολογία

  Η φορολογία είναι πολύπλοκο ζήτημα. Οι φορολογικές σας υποχρεώσεις μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με συγκεκριμένες περιστάσεις, γι’ αυτό σας συνιστούμε να διερευνήσετε τις υποχρεώσεις σας ή να συμβουλευτείτε επαγγελματία φοροτεχνικό για να λάβετε πιο συγκεκριμένες πληροφορίες.

  Γενικά, τα χρήματα που κερδίζετε ως οικοδεσπότης στην Airbnb θεωρούνται φορολογητέο εισόδημα, το οποίο μπορεί να υπόκειται σε διαφορετικούς φόρους, όπως στον φόρο μισθώματος, τον φόρο εισοδήματος ή τον ΦΠΑ.

  Τα φορολογικά έντυπα για την Ελλάδα πρέπει να καταβάλλονται έως τις 30 Ιουνίου κάθε φορολογικού έτους. Επικοινωνήστε με τη Γενική Διεύθυνση Φορολογίας του Υπουργείου Οικονομικών για να μάθετε αν χρειάζεται να δηλώσετε το ποσό που κερδίζετε από τη φιλοξενία, το οποίο μπορείτε να βρείτε στη σύνοψη εσόδων οικοδεσπότη. Είναι επίσης καλή ιδέα να μάθετε αν πληροίτε τις προϋποθέσεις για άλλες εκπτώσεις φόρου, όπως φορολογικές ελαφρύνσεις και επιδόματα.

  Δωρεάν φορολογικός οδηγός

  Θέλουμε να σας διευκολύνουμε να κατανοήσετε τις φορολογικές υποχρεώσεις σας ως οικοδεσπότη στην Airbnb. Γι’ αυτό, συνεργαζόμαστε με μια ανεξάρτητη τρίτη λογιστική εταιρεία, για να σας προσφέρουμε έναν δωρεάν φορολογικό οδηγό (διαθέσιμο στα Ελληνικά και στα Αγγλικά) που περιλαμβάνει γενικές πληροφορίες για τη φορολογία στην Ελλάδα.

  Κοινοποίηση δεδομένων για φορολογικούς σκοπούς

  Σύμφωνα με το άρθρο 29 του Νόμου 4646/2019, που επικυρώθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2019, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) μπορεί να ζητήσει από τις διαδικτυακές πλατφόρμες πληροφορίες σχετικά με άτομα που χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες για την πώληση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών, από τις οποίες προκύπτουν φορολογικές υποχρεώσεις στην Ελλάδα.

  Ποια συγκεκριμένα προσωπικά στοιχεία πρέπει να κοινοποιεί η Airbnb στην ΑΑΔΕ σύμφωνα με το άρθρο 29;

  Η Airbnb θα κοινοποιεί τα ακόλουθα δεδομένα, στον βαθμό που είναι διαθέσιμα:

  • Αριθμός μητρώου ακινήτου
  • Αριθμός φορολογικού μητρώου
  • Στοιχεία ταυτοποίησης οικοδεσπότη: ονοματεπώνυμο, αριθμός διαβατηρίου, ημερομηνία γέννησης
  • Διεύθυνση email
  • Αριθμός τηλεφώνου
  • Στοιχεία ταυτοποίησης ακινήτου: διεύθυνση URL, πλήρης ταχυδρομική διεύθυνση, τύπος ακινήτου
  • Στοιχεία εισοδήματος: ακαθάριστο εισόδημα που αποκτήθηκε το προηγούμενο έτος για κάθε καταχώρηση, τρόποι πληρωμής, λογαριασμός πληρωμής και πάροχος πληρωμής.

  Πώς θα χρησιμοποιούνται τα στοιχεία μου από την ΑΑΔΕ;

  Οι φορολογικές αρχές της ΕΕ και του ΕΟΧ υπόκεινται σε αυστηρή νομοθεσία περί απορρήτου και συνήθως δικαιούνται να χρησιμοποιούν και να κοινοποιούν τα δεδομένα αυτά μόνο για τους σκοπούς της εκπλήρωσης των αρμοδιοτήτων που ορίζονται στην τοπική νομοθεσία. Οι αρμοδιότητες αυτές περιλαμβάνουν συνήθως την εκτίμηση και την επιβολή φορολογίας, την ανάκτηση μη καταβληθέντων φόρων, την επιβολή νομοθεσίας για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη διασφάλιση ότι το κρατικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης γνωρίζει τα έσοδα των φορολογουμένων.

  Πόσο συχνά θα αναφέρονται τα στοιχεία μου στις φορολογικές αρχές;

  Η έκθεση πρέπει να υποβάλλεται μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου κάθε έτους.

  Δεν είμαι ο ιδιοκτήτης της καταχώρησης. Ισχύουν αυτές οι πληροφορίες στην περίπτωσή μου;

  Ναι. Η υποχρέωση κοινοποίησης δεδομένων αφορά τόσο τους ιδιοκτήτες όσο και τους διαχειριστές του ακινήτου της σχετικής καταχώρησης.

  Τι γίνεται αν δεν έχω αριθμό φορολογικού μητρώου ή αριθμό μητρώου ΦΠΑ;

  Εάν λαμβάνετε έσοδα από την εκμίσθωση ακινήτων που βρίσκονται στην Ελλάδα σημαίνει ότι έχετε υποχρέωση καταβολής φόρου στην Ελλάδα. Κατά συνέπεια, δικαιούστε να λάβετε τον εν λόγω αριθμό φορολογικού μητρώου από την ΑΑΔΕ. Ο αριθμός φορολογικού μητρώου σας αναγράφεται σε φορολογικά έγγραφα όπως το “Αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας” ή την “Κατάσταση επιστροφής φόρου”.

  Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον ελληνικό ΑΦΜ στον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ).

  Αν δεν επιβεβαίωσα τα φορολογικά στοιχεία μου στην καταχώρηση και το προφίλ μου, θα κοινοποιήσει η Airbnb τα δεδομένα μου; Ποια προσωπικά δεδομένα θα κοινοποιήσει η Airbnb;

  Θα κοινοποιήσουμε στην ΑΑΔΕ τις τρέχουσες πληροφορίες που έχουμε για εσάς και την καταχώρησή σας, όπως το ονοματεπώνυμό σας, την ημερομηνία έναρξης της κράτησης κ.λπ., εκτός από τις περιπτώσεις στις οποίες έχετε δηλώσει ότι εξαιρείστε από την ελληνική νομοθεσία που ισχύει για την καταχώρηση ή τις καταχωρήσεις σας.

  Αν δεν επιβεβαιώσετε τα φορολογικά στοιχεία σας ή δεν προσθέσετε επιπλέον πληροφορίες στο προφίλ ή στην καταχώρησή σας, η Airbnb θα κοινοποιήσει τις πληροφορίες που περιλαμβάνονται στο προφίλ και στην καταχώρησή σας ως έχουν.

  Αν υποβάλω αίτημα για διαγραφή του λογαριασμού μου στην Airbnb τώρα, θα κοινοποιηθούν οι πληροφορίες μου;

  Ναι. Μπορείτε να υποβάλετε αίτημα διαγραφής, αλλά θα πρέπει να λάβετε υπόψη ότι δεν θα διαγράψουμε τα προσωπικά δεδομένα που υποχρεούμαστε να αναφέρουμε στις ελληνικές φορολογικές αρχές μέχρι να εκπληρώσουμε τις νομικές μας υποχρεώσεις βάσει του άρθρου 29.

  Επιστροφή στην κορυφή

  Κανονισμοί και άδειες

  Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι σας επιτρέπεται να φιλοξενείτε επισκέπτες στο ακίνητό σας. Οι συμβάσεις, οι νόμοι και οι κοινοτικοί κανόνες αποτελούν παραδείγματα αυτών των περιορισμών. Επικοινωνήστε με δικηγόρο ή μια τοπική αρχή για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τους κανονισμούς, τους περιορισμούς και τις υποχρεώσεις που αφορούν ειδικά την περίπτωσή σας.

  Οι παρακάτω πληροφορίες δεν είναι νομικές συμβουλές, αλλά μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε ως σημείο εκκίνησης σχετικά με τους κανονισμούς και τις άδειες που ισχύουν για οικοδεσπότες.

  Ποια είναι η τρέχουσα νομοθεσία στην Ελλάδα σχετικά με τα καταλύματα βραχυπρόθεσμης μίσθωσης;

  Η Ελλάδα εφάρμοσε κανονισμούς για τα καταλύματα βραχυπρόθεσμης ενοικίασης που μισθώνονται στο πλαίσιο μιας πλατφόρμας οικονομίας διαμοιρασμού βάσει του άρθρου 111 του Νόμου 4446/2016 και των εκτελεστικών πράξεών του. Η ελληνική νομοθεσία ορίζει ως βραχυπρόθεσμη τη μίσθωση ακινήτου που συνάπτεται μέσω ψηφιακών πλατφορμών για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια μικρότερη του ενός έτους, όπου δεν προσφέρονται άλλες υπηρεσίες εκτός από επιπλωμένο κατάλυμα και κλινοσκεπάσματα.

  Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, ως ακίνητο ορίζονται ένα διαμέρισμα, ένα σπίτι, ή οποιαδήποτε άλλη μορφή κτιρίου με δομική και λειτουργική αυτονομία, καθώς και δωμάτια σε διαμερίσματα ή μονοκατοικίες.

  Κάθε πρόσωπο, είτε είναι ιδιώτης είτε εταιρεία, που διαχειρίζεται ακίνητο που χρησιμοποιείται για σκοπούς βραχυπρόθεσμης μίσθωσης ορίζεται από τον νόμο ως διαχειριστής ακινήτου βραχυπρόθεσμης μίσθωσης και μπορεί να είναι ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, ο υπεκμισθωτής, ο επικαρπωτής ή ακόμη και τρίτος.

  Δήλωση ακινήτων για βραχυπρόθεσμη μίσθωση

  Προτού μπορέσετε να μισθώσετε το κατάλυμά σας σε επισκέπτες που πληρώνουν, πρέπει να δηλώσετε το ακίνητό σας στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής που τηρείται από την ΑΑΔΕ και να αποκτήσετε έναν αριθμό μητρώου (“AMA”) που θα γνωστοποιήσετε με εμφανή και σαφή τρόπο στη σχετική καταχώρηση. Μην ξεχάσετε επίσης να υποβάλετε τη Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής μέχρι τις 20 κάθε μήνα μετά την αναχώρηση του επισκέπτη. Μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στην αίτηση για να δηλώσετε το ακίνητό σας και να υποβάλετε τη δήλωσή σας εδώ.

  Εάν υπάρχει συνοικοδεσπότης ή συνιδιοκτήτης που υπόκειται σε πρόσθετους κανόνες και υποχρεώσεις, προτείνουμε να επικοινωνήσετε με δημοτικό ή φορολογικό σύμβουλο της περιοχής σας για περαιτέρω καθοδήγηση.

  Τι ισχύει αν καταχωρήσω ξενοδοχείο, bed & breakfast ή άλλο τουριστικό κατάλυμα με άδεια;

  Τα τουριστικά καταλύματα έχουν το δικό τους νομικό καθεστώς (άρθρα 1 έως 74 του νόμου 4276/2014 και άρθρο 46 του νόμου 4179/2013 και νόμος 4442/2016) και δεν υπόκεινται στις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας για τα καταλύματα βραχυπρόθεσμης μίσθωσης στο πλαίσιο της οικονομίας διαμοιρασμού. Αν έχετε τουριστικό κατάλυμα, δεν απαιτείται να εγγραφείτε στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Διαμονής, αλλά θα πρέπει να αποκτήσετε ένα ειδικό σήμα λειτουργίας (ΕΣΛ/ΜΑΓ), το οποίο θα πρέπει να εμφανίζεται με σαφή και εμφανή τρόπο στη σχετική καταχώρηση.

  Πού πρέπει να συμπεριλάβω τον αριθμό μητρώου ακινήτου μου (ΑΜΑ, ΕΣΛ ή ΜΑΓ);

  Η Airbnb υπέγραψε συμφωνία με την ΑΑΔΕ με στόχο τη θέσπιση μιας απλής, διαφανούς και αποτελεσματικής διαδικασίας συμμόρφωσης για το σύστημα εγγραφής στην Ελλάδα. Από την 1η Ιουνίου 2021, κάθε νέα καταχώρηση που δημοσιεύεται στην Airbnb θα πρέπει να περιλαμβάνει τον αριθμό μητρώου ακινήτου (ΑΜΑ, ΕΣΛ ή ΜΑΓ) στο υποχρεωτικό ειδικό πεδίο της Airbnb ή, εναλλακτικά, να επιβεβαιώνεται η απαλλαγή της.

  Πώς ξέρω αν η καταχώρησή μου απαλλάσσεται;

  Η καταχώρησή σας μπορεί να απαλλάσσεται για δύο λόγους:

  • Απαλλάσσεστε από την υποχρέωση απόκτησης αριθμού μητρώου ακινήτου (ΑΜΑ) σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία για τα καταλύματα βραχυπρόθεσμης μίσθωσης, για παράδειγμα επειδή είστε δημόσιος φορέας ή η καταχώρησή σας είναι μοναστήρι στο Άγιο Όρος.
  • Η καταχώρησή σας δεν πληροί τα κριτήρια του ακινήτου, για παράδειγμα επειδή είναι σκάφος, σκηνή, τροχόσπιτο ή άλλη προσωρινή κατασκευή.

  Σε περίπτωση αμφιβολίας, προτείνουμε να επικοινωνήσετε με δημοτικό ή φορολογικό σύμβουλο στην περιοχή σας για περαιτέρω καθοδήγηση.

  Συμβατικές συμφωνίες και άδειες

  Μερικές φορές οι μισθώσεις, οι συμβάσεις, οι πολεοδομικοί και κοινοτικοί κανονισμοί ορίζουν περιορισμούς κατά της υπεκμίσθωσης ή της φιλοξενίας. Ελέγξτε τυχόν συμβάσεις που έχετε υπογράψει ή επικοινωνήστε με τον εκμισθωτή, το δημοτικό συμβούλιο ή άλλη αρχή.

  Ενδέχεται να μπορείτε να προσθέσετε ένα προσάρτημα στο μισθωτήριο ή το συμβόλαιό σας, που μπορεί να παρέχει διευκρινίσεις σχετικά με τα ζητήματα, τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις όλων των μερών.

  Περιορισμοί σχετικά με ενυπόθηκα δάνεια

  Εάν το ακίνητό σας είναι υποθηκευμένο (ή υπάρχει οποιαδήποτε μορφή δανείου), επικοινωνήστε με τον δανειστή για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν περιορισμοί κατά της υπεκμίσθωσης ή της φιλοξενίας.

  Περιορισμοί επιδοτούμενης στέγασης

  Για την επιδοτούμενη στέγαση συνήθως ισχύουν κανόνες που απαγορεύουν την υπεκμίσθωση χωρίς άδεια. Επικοινωνήστε με την αρχή ή την ένωση στέγασης αν ζείτε σε κοινότητα επιδοτούμενων κατοικιών και ενδιαφέρεστε να γίνετε οικοδεσπότης.

  Συγκάτοικοι

  Αν έχετε συγκατοίκους, μια καλή ιδέα είναι να συνάψετε μια επίσημη συμφωνία μαζί τους, προκειμένου να καθορίσετε τις προσδοκίες σας. Στις συμφωνίες μεταξύ συγκατοίκων μπορεί να αναφέρονται στοιχεία όπως πόσο συχνά σκοπεύετε να φιλοξενείτε επισκέπτες, πρότυπα καλής συμπεριφοράς για επισκέπτες, αν θα μοιράζεστε τα έσοδά σας και άλλα.

  Νομοθεσία της ΕΕ για την προστασία των καταναλωτών

  Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ για την προστασία των καταναλωτών, όταν προσφέρετε εμπορικά αγαθά ή υπηρεσίες διαδικτυακά, είστε υποχρεωμένος/η να παρέχετε στους πελάτες σας συγκεκριμένες πληροφορίες. Όταν φιλοξενείτε επισκέπτες μέσω της Airbnb, θεωρείται ότι παρέχετε μια υπηρεσία. Διαθέτουμε πληροφορίες και εργαλεία που θα σας βοηθήσουν να αποφασίσετε αν θα πρέπει να θεωρείστε επαγγελματίας στον τομέα της φιλοξενίας και να κατανοήσετε την ευθύνη σας για την προστασία των καταναλωτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

  Κατάχρηση

  Θα λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα αν ενημερωθούμε για πιθανή κατάχρηση. Έχουμε οδηγίες για να βοηθήσουμε τις τοπικές αρχές να αναφέρουν την κατάχρηση στέγασης.

  Επιστροφή στην κορυφή

  Ασφάλεια

  Νοιαζόμαστε για την ασφάλεια των οικοδεσποτών και των επισκεπτών τους. Μπορείτε να βοηθήσετε τους επισκέπτες να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο, κάνοντας μερικές απλές προετοιμασίες, όπως παρέχοντας οδηγίες έκτακτης ανάγκης και σημειώνοντας τυχόν πιθανούς κινδύνους.

  Στοιχεία επικοινωνίας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης

  Συμπεριλάβετε μια λίστα με τις ακόλουθες επαφές:

  • Τους τοπικούς τηλεφωνικούς αριθμούς έκτακτης ανάγκης
  • Τον τηλεφωνικό αριθμό του πλησιέστερου νοσοκομείου
  • Τον αριθμό τηλεφώνου σας
  • Τον τηλεφωνικό αριθμό ενός άλλου ατόμου (σε περίπτωση που οι επισκέπτες δεν μπορούν να έρθουν σε επαφή μαζί σας)

  Καλό είναι επίσης να βεβαιωθείτε ότι οι επισκέπτες γνωρίζουν τον καλύτερο τρόπο για να επικοινωνήσουν μαζί σας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε με τους επισκέπτες χρησιμοποιώντας τα μηνύματα στην Airbnb ως μια ασφαλή εναλλακτική.

  Ιατρικές προμήθειες

  Προμηθευτείτε ένα κουτί πρώτων βοηθειών και πείτε στους επισκέπτες σας πού βρίσκεται. Ελέγχετέ το τακτικά ώστε να μπορείτε να συμπληρώνετε τις προμήθειες όταν εξαντλούνται.

  Πρόληψη πυρκαγιάς

  Αν έχετε συσκευές φυσικού αερίου, ακολουθήστε τους ισχύοντες κανονισμούς για την ασφαλή εγκατάσταση του αερίου και βεβαιωθείτε ότι διαθέτετε έναν λειτουργικό ανιχνευτή μονοξειδίου του άνθρακα. Εξοπλίστε το κατάλυμα με πυροσβεστήρα και μην ξεχνάτε να τον συντηρείτε τακτικά.

  Έξοδοι

  Βεβαιωθείτε ότι έχετε επισημάνει ευκρινώς τις εξόδους κινδύνου σε περίπτωση πυρκαγιάς. Αναρτήστε έναν χάρτη της διαδρομής για να μπορούν οι επισκέπτες να τη βρουν εύκολα.

  Πρόληψη κινδύνων

  Ακολουθούν ορισμένοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε στην πρόληψη πιθανών κινδύνων:

  • Ελέγξτε το κατάλυμά σας για να εντοπίσετε τυχόν περιοχές όπου οι επισκέπτες ενδέχεται να σκοντάψουν ή να πέσουν
  • Απομακρύνετε τα επικίνδυνα αντικείμενα που εντοπίζετε ή επισημάνετέ τα με σαφήνεια
  • Επιδιορθώστε τυχόν εκτεθειμένα καλώδια
  • Βεβαιωθείτε ότι οι σκάλες σας είναι ασφαλείς και ότι υπάρχουν κάγκελα
  • Απομακρύνετε ή κλειδώστε τυχόν αντικείμενα που μπορεί να είναι επικίνδυνα για τους επισκέπτες σας

  Ασφάλεια παιδιών

  Ορισμένοι επισκέπτες ταξιδεύουν με παιδιά και πρέπει να είναι σε θέση να καταλάβουν αν είναι κατάλληλο το κατάλυμά σας γι’ αυτά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ενότητα Πρόσθετες σημειώσεις των Στοιχείων καταχώρησης στον λογαριασμό σας στην Airbnb για να υποδείξετε πιθανούς κινδύνους ή να αναφέρετε ότι το κατάλυμά σας δεν είναι κατάλληλο για παιδιά και βρέφη.

  Έλεγχος κλιματισμού και θέρμανσης

  Οικιακές συσκευές, όπως οι καυστήρες και τα κλιματιστικά, μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την άνεση των επισκεπτών σας κατά τη διάρκεια της διαμονής τους. Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να διασφαλίσετε ότι οι επισκέπτες θα έχουν μια άνετη διαμονή:

  • Βεβαιωθείτε ότι το κατάλυμά σας αερίζεται επαρκώς
  • Συμπεριλάβετε οδηγίες σχετικά με τον τρόπο ασφαλούς χρήσης του θερμαντικού σώματος και του κλιματισμού
  • Ελέγξτε αν λειτουργεί σωστά ο θερμοστάτης και βεβαιωθείτε ότι οι επισκέπτες γνωρίζουν πού βρίσκεται
  • Συντηρείτε τακτικά τις συσκευές

  Όρια πληρότητας

  Καθορίστε ασφαλή όρια πληρότητας. Ενδέχεται να υπάρχουν οδηγίες τις τοπικής αυτοδιοίκησης.

  Επιστροφή στην κορυφή

  Ευγένεια

  Στο πλαίσιο της υπεύθυνης φιλοξενίας, πρέπει να βοηθήσετε τους επισκέπτες σας να κατανοήσουν τις βέλτιστες πρακτικές επικοινωνίας με την κοινότητά σας. Όταν ενημερώνετε τους επισκέπτες σας για τους τοπικούς κανόνες και τα έθιμα, βοηθάτε στη δημιουργία μιας εξαιρετικής εμπειρίας για όλους.

  Κανόνες κτιρίου

  Αν το κτίριό σας έχει κοινόχρηστους χώρους ή παροχές, ενημερώστε τους επισκέπτες για τους κανόνες αυτών των χώρων.

  Κανόνες σπιτιού

  Μπορείτε να συμπεριλάβετε τους κανόνες του σπιτιού σας στην ενότητα Πρόσθετες σημειώσεις των Στοιχείων καταχώρησης στον λογαριασμό σας στην Airbnb. Οι επισκέπτες συνήθως το εκτιμούν όταν μοιράζεστε μαζί τους τις προσδοκίες σας εκ των προτέρων.

  Γείτονες

  Συνήθως, είναι καλή ιδέα να ενημερώσετε τους γείτονές σας αν σκοπεύετε να φιλοξενήσετε επισκέπτες. Έτσι, έχουν την ευκαιρία να σας ενημερώσουν για ανησυχίες ή προβληματισμούς που μπορεί να έχουν.

  Θόρυβος

  Οι επισκέπτες κάνουν κράτηση μέσω της Airbnb για πολλούς λόγους, όπως για διακοπές και γιορτές. Ενημερώστε εγκαίρως τους επισκέπτες σας για το πώς ο θόρυβος επηρεάζει τους γείτονες ώστε να έχουν μια εμπειρία χωρίς προβλήματα.

  Αν ανησυχείτε ότι θα προκαλέσετε αναστάτωση στην κοινότητά σας, υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να συμβάλετε στη μείωση του υπερβολικού θορύβου:

  • Εφαρμογή πολιτικής για ώρες κοινής ησυχίας
  • Απαγόρευση κατοικίδιων
  • Υπόδειξη ότι η καταχώρησή σας δεν είναι κατάλληλη για παιδιά ή βρέφη
  • Απαγόρευση πάρτι και πρόσκλησης επιπρόσθετων, μη καταχωρημένων επισκεπτών

  Στάθμευση

  Κοινοποιήστε στους επισκέπτες τους κανόνες στάθμευσης που μπορεί να ισχύουν για το κτίριο ή τη γειτονιά σας. Παραδείγματα πιθανών κανόνων στάθμευσης:

  • Παρκάρετε μόνο σε καθορισμένο χώρο
  • Μην παρκάρετε στη δυτική πλευρά του δρόμου τις Τρίτες και τις Πέμπτες λόγω καθαρισμού του δρόμου
  • Η στάθμευση στον δρόμο είναι διαθέσιμη μόνο από τις 7 μ.μ. έως τις 7 π.μ.

  Κατοικίδια

  Αρχικά, ελέγξτε τους κανόνες ενοικίασης ή τους κανόνες κτιρίου για να βεβαιωθείτε ότι επιτρέπονται τα κατοικίδια. Αν επιτρέψετε στους επισκέπτες να φέρουν κατοικίδια, θα εκτιμήσουν πληροφορίες σχετικά με χώρους άσκησης για το κατοικίδιό τους ή διάθεσης των απορριμάτων τους. Δώστε τους εναλλακτική, όπως τον αριθμό ενός κοντινού ξενοδοχείου για κατοικίδια ζώα, σε περίπτωση που το κατοικίδιο ενοχλήσει τους γείτονές σας.

  Ιδιωτικότητα

  Να σέβεστε πάντα την ιδιωτικότητα των επισκεπτών σας. Οι κανόνες μας σχετικά με τις συσκευές παρακολούθησης αναφέρουν με σαφήνεια τι αναμένουμε από τους οικοδεσπότες μας, αλλά ορισμένες περιοχές έχουν επιπλέον νόμους και κανονισμούς που θα πρέπει να γνωρίζετε.

  Κάπνισμα

  Αν δεν επιτρέπετε το κάπνισμα, προτείνουμε να τοποθετήσετε σήματα υπενθύμισης για τους επισκέπτες. Αν επιτρέπετε το κάπνισμα, βεβαιωθείτε ότι διαθέτετε τασάκια σε καθορισμένα σημεία.

  Επιστροφή στην κορυφή

  Ασφάλιση

  Συνεννοηθείτε με τον ασφαλιστικό αντιπρόσωπο ή φορέα σας για να καθορίσετε τις υποχρεώσεις, τους περιορισμούς και την κάλυψη που απαιτούνται στην περίπτωσή σας.

  Εγγύηση Οικοδεσπότη και Ασφάλεια Προστασίας Οικοδεσπότη

  Η Εγγύηση Οικοδεσπότη και η Ασφάλεια Προστασίας Οικοδεσπότη της Airbnb σας παρέχουν βασική κάλυψη για τις ζημιές που αναφέρονται. Ωστόσο, δεν αντικαθιστούν την ασφάλεια ιδιοκτήτη, την ασφάλεια ενοικιαστή ή την επαρκή κάλυψη αστικής ευθύνης. Ίσως χρειαστεί να ικανοποιήσετε και άλλες απαιτήσεις ασφάλισης.

  Εγγύηση οικοδεσπότη

  Η Airbnb σάς προσφέρει εγγύηση οικοδεσπότη και ασφάλεια προστασίας υποδοχής. Λάβετε υπόψη ότι αυτές οι εγγυήσεις δεν αντικαθιστούν την ασφάλιση ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή ή την επαρκή κάλυψη αστικής ευθύνης. Επικοινωνήστε με τον ασφαλιστικό σας πράκτορα για να βεβαιωθείτε ότι αυτές οι ασφάλειες υπάρχουν στην περιοχή σας.

  Ευθύνη και βασική κάλυψη

  Ελέγξτε το συμβόλαιό σας ως ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή με τον ασφαλιστικό πράκτορα ή φορέα σας για να βεβαιωθείτε ότι η καταχώρησή σας έχει επαρκή κάλυψη αστικής ευθύνης και προστασία ιδιοκτησίας.

  Επιστροφή στην κορυφή

  Άλλες πληροφορίες για τη φιλοξενία

  Δείτε τις συχνές ερωτήσεις για τη φιλοξενία για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη φιλοξενία στην Airbnb.

  Επιστροφή στην κορυφή

  Να έχετε υπόψη σας ότι η Airbnb δεν ελέγχει τη συμπεριφορά των οικοδεσποτών και δεν φέρει ευθύνη. Αν οι οικοδεσπότες δεν καταφέρουν να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους, ενδέχεται να αναστείλουμε τη δραστηριότητά τους ή να τους αφαιρέσουμε από τον ιστότοπο της Airbnb. Η Airbnb δεν είναι υπεύθυνη για την αξιοπιστία ή την ορθότητα των πληροφοριών που περιέχονται σε τυχόν συνδέσμους που οδηγούν σε ιστότοπους τρίτων μερών (συμπεριλαμβανομένων των συνδέσμων προς ιστότοπους που εμπεριέχουν νόμους και κανονισμούς).

Υπεύθυνη φιλοξενία στην Ελλάδα

Μπορείτε να διαβάσετε αυτό το άρθρο στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.

Συντάξαμε αυτό το άρθρο για να βοηθήσουμε τους οικοδεσπότες στην Airbnb να εξοικειωθούν με τις ευθύνες της φιλοξενίας και να παρουσιάσουμε μια γενική επισκόπηση των διαφόρων νόμων, κανονισμών και βέλτιστων πρακτικών που μπορεί να επηρεάζουν τους οικοδεσπότες. Πρέπει να ακολουθήσετε τις κατευθυντήριες γραμμές μας, όπως τα Πρότυπα Φιλοξενίας μας και να βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τους νόμους και τους λοιπούς κανόνες που ισχύουν για τις περιστάσεις που συντρέχουν στην περίπτωσή σας και την περιοχή σας.

Σας συνιστούμε να κάνετε και εσείς έρευνα, καθώς αυτό το άρθρο δεν είναι ολοκληρωμένο και δεν αποτελεί νομική ή φορολογική συμβουλή. Επίσης, επειδή δεν ενημερώνουμε αυτό το άρθρο σε πραγματικό χρόνο, θα πρέπει να ελέγξετε κάθε πηγή και να βεβαιωθείτε ότι δεν έχει γίνει κάποια πρόσφατη αλλαγή στις παρεχόμενες πληροφορίες.

Πίνακας περιεχομένων

Υγεία και καθαριότητα

Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες που ισχύουν σε παγκόσμιο επίπεδο, σχετικά με το πρωτόκολλο αυστηρού καθαρισμού της Airbnb στις γενικές πληροφορίες για τη φιλοξενία επισκεπτών σε χώρους διαμονής.

Πρωτόκολλα και κανόνες καθαρισμού

Στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19, ενδέχεται να χρειαστεί να ακολουθήσετε ορισμένους κανόνες καθαρισμού, απολύμανσης και υγιεινής, εάν καταχωρήσετε την ιδιοκτησία σας στην Ελλάδα.

Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει δημοσιεύσει οδηγίες για την επαναλειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων τις οποίες θα πρέπει να ακολουθήσετε, όταν καταχωρήσετε την ιδιοκτησία σας στην Ελλάδα.

Εθνική φορολογία

Η φορολογία είναι πολύπλοκο ζήτημα. Οι φορολογικές σας υποχρεώσεις μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με συγκεκριμένες περιστάσεις, γι’ αυτό σας συνιστούμε να διερευνήσετε τις υποχρεώσεις σας ή να συμβουλευτείτε επαγγελματία φοροτεχνικό για να λάβετε πιο συγκεκριμένες πληροφορίες.

Γενικά, τα χρήματα που κερδίζετε ως οικοδεσπότης στην Airbnb θεωρούνται φορολογητέο εισόδημα, το οποίο μπορεί να υπόκειται σε διαφορετικούς φόρους, όπως στον φόρο μισθώματος, τον φόρο εισοδήματος ή τον ΦΠΑ.

Τα φορολογικά έντυπα για την Ελλάδα πρέπει να καταβάλλονται έως τις 30 Ιουνίου κάθε φορολογικού έτους. Επικοινωνήστε με τη Γενική Διεύθυνση Φορολογίας του Υπουργείου Οικονομικών για να μάθετε αν χρειάζεται να δηλώσετε το ποσό που κερδίζετε από τη φιλοξενία, το οποίο μπορείτε να βρείτε στη σύνοψη εσόδων οικοδεσπότη. Είναι επίσης καλή ιδέα να μάθετε αν πληροίτε τις προϋποθέσεις για άλλες εκπτώσεις φόρου, όπως φορολογικές ελαφρύνσεις και επιδόματα.

Δωρεάν φορολογικός οδηγός

Θέλουμε να σας διευκολύνουμε να κατανοήσετε τις φορολογικές υποχρεώσεις σας ως οικοδεσπότη στην Airbnb. Γι’ αυτό, συνεργαζόμαστε με μια ανεξάρτητη τρίτη λογιστική εταιρεία, για να σας προσφέρουμε έναν δωρεάν φορολογικό οδηγό (διαθέσιμο στα Ελληνικά και στα Αγγλικά) που περιλαμβάνει γενικές πληροφορίες για τη φορολογία στην Ελλάδα.

Κοινοποίηση δεδομένων για φορολογικούς σκοπούς

Σύμφωνα με το άρθρο 29 του Νόμου 4646/2019, που επικυρώθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2019, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) μπορεί να ζητήσει από τις διαδικτυακές πλατφόρμες πληροφορίες σχετικά με άτομα που χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες για την πώληση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών, από τις οποίες προκύπτουν φορολογικές υποχρεώσεις στην Ελλάδα.

Ποια συγκεκριμένα προσωπικά στοιχεία πρέπει να κοινοποιεί η Airbnb στην ΑΑΔΕ σύμφωνα με το άρθρο 29;

Η Airbnb θα κοινοποιεί τα ακόλουθα δεδομένα, στον βαθμό που είναι διαθέσιμα:

 • Αριθμός μητρώου ακινήτου
 • Αριθμός φορολογικού μητρώου
 • Στοιχεία ταυτοποίησης οικοδεσπότη: ονοματεπώνυμο, αριθμός διαβατηρίου, ημερομηνία γέννησης
 • Διεύθυνση email
 • Αριθμός τηλεφώνου
 • Στοιχεία ταυτοποίησης ακινήτου: διεύθυνση URL, πλήρης ταχυδρομική διεύθυνση, τύπος ακινήτου
 • Στοιχεία εισοδήματος: ακαθάριστο εισόδημα που αποκτήθηκε το προηγούμενο έτος για κάθε καταχώρηση, τρόποι πληρωμής, λογαριασμός πληρωμής και πάροχος πληρωμής.

Πώς θα χρησιμοποιούνται τα στοιχεία μου από την ΑΑΔΕ;

Οι φορολογικές αρχές της ΕΕ και του ΕΟΧ υπόκεινται σε αυστηρή νομοθεσία περί απορρήτου και συνήθως δικαιούνται να χρησιμοποιούν και να κοινοποιούν τα δεδομένα αυτά μόνο για τους σκοπούς της εκπλήρωσης των αρμοδιοτήτων που ορίζονται στην τοπική νομοθεσία. Οι αρμοδιότητες αυτές περιλαμβάνουν συνήθως την εκτίμηση και την επιβολή φορολογίας, την ανάκτηση μη καταβληθέντων φόρων, την επιβολή νομοθεσίας για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη διασφάλιση ότι το κρατικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης γνωρίζει τα έσοδα των φορολογουμένων.

Πόσο συχνά θα αναφέρονται τα στοιχεία μου στις φορολογικές αρχές;

Η έκθεση πρέπει να υποβάλλεται μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου κάθε έτους.

Δεν είμαι ο ιδιοκτήτης της καταχώρησης. Ισχύουν αυτές οι πληροφορίες στην περίπτωσή μου;

Ναι. Η υποχρέωση κοινοποίησης δεδομένων αφορά τόσο τους ιδιοκτήτες όσο και τους διαχειριστές του ακινήτου της σχετικής καταχώρησης.

Τι γίνεται αν δεν έχω αριθμό φορολογικού μητρώου ή αριθμό μητρώου ΦΠΑ;

Εάν λαμβάνετε έσοδα από την εκμίσθωση ακινήτων που βρίσκονται στην Ελλάδα σημαίνει ότι έχετε υποχρέωση καταβολής φόρου στην Ελλάδα. Κατά συνέπεια, δικαιούστε να λάβετε τον εν λόγω αριθμό φορολογικού μητρώου από την ΑΑΔΕ. Ο αριθμός φορολογικού μητρώου σας αναγράφεται σε φορολογικά έγγραφα όπως το “Αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας” ή την “Κατάσταση επιστροφής φόρου”.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον ελληνικό ΑΦΜ στον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ).

Αν δεν επιβεβαίωσα τα φορολογικά στοιχεία μου στην καταχώρηση και το προφίλ μου, θα κοινοποιήσει η Airbnb τα δεδομένα μου; Ποια προσωπικά δεδομένα θα κοινοποιήσει η Airbnb;

Θα κοινοποιήσουμε στην ΑΑΔΕ τις τρέχουσες πληροφορίες που έχουμε για εσάς και την καταχώρησή σας, όπως το ονοματεπώνυμό σας, την ημερομηνία έναρξης της κράτησης κ.λπ., εκτός από τις περιπτώσεις στις οποίες έχετε δηλώσει ότι εξαιρείστε από την ελληνική νομοθεσία που ισχύει για την καταχώρηση ή τις καταχωρήσεις σας.

Αν δεν επιβεβαιώσετε τα φορολογικά στοιχεία σας ή δεν προσθέσετε επιπλέον πληροφορίες στο προφίλ ή στην καταχώρησή σας, η Airbnb θα κοινοποιήσει τις πληροφορίες που περιλαμβάνονται στο προφίλ και στην καταχώρησή σας ως έχουν.

Αν υποβάλω αίτημα για διαγραφή του λογαριασμού μου στην Airbnb τώρα, θα κοινοποιηθούν οι πληροφορίες μου;

Ναι. Μπορείτε να υποβάλετε αίτημα διαγραφής, αλλά θα πρέπει να λάβετε υπόψη ότι δεν θα διαγράψουμε τα προσωπικά δεδομένα που υποχρεούμαστε να αναφέρουμε στις ελληνικές φορολογικές αρχές μέχρι να εκπληρώσουμε τις νομικές μας υποχρεώσεις βάσει του άρθρου 29.

Επιστροφή στην κορυφή

Κανονισμοί και άδειες

Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι σας επιτρέπεται να φιλοξενείτε επισκέπτες στο ακίνητό σας. Οι συμβάσεις, οι νόμοι και οι κοινοτικοί κανόνες αποτελούν παραδείγματα αυτών των περιορισμών. Επικοινωνήστε με δικηγόρο ή μια τοπική αρχή για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τους κανονισμούς, τους περιορισμούς και τις υποχρεώσεις που αφορούν ειδικά την περίπτωσή σας.

Οι παρακάτω πληροφορίες δεν είναι νομικές συμβουλές, αλλά μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε ως σημείο εκκίνησης σχετικά με τους κανονισμούς και τις άδειες που ισχύουν για οικοδεσπότες.

Ποια είναι η τρέχουσα νομοθεσία στην Ελλάδα σχετικά με τα καταλύματα βραχυπρόθεσμης μίσθωσης;

Η Ελλάδα εφάρμοσε κανονισμούς για τα καταλύματα βραχυπρόθεσμης ενοικίασης που μισθώνονται στο πλαίσιο μιας πλατφόρμας οικονομίας διαμοιρασμού βάσει του άρθρου 111 του Νόμου 4446/2016 και των εκτελεστικών πράξεών του. Η ελληνική νομοθεσία ορίζει ως βραχυπρόθεσμη τη μίσθωση ακινήτου που συνάπτεται μέσω ψηφιακών πλατφορμών για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια μικρότερη του ενός έτους, όπου δεν προσφέρονται άλλες υπηρεσίες εκτός από επιπλωμένο κατάλυμα και κλινοσκεπάσματα.

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, ως ακίνητο ορίζονται ένα διαμέρισμα, ένα σπίτι, ή οποιαδήποτε άλλη μορφή κτιρίου με δομική και λειτουργική αυτονομία, καθώς και δωμάτια σε διαμερίσματα ή μονοκατοικίες.

Κάθε πρόσωπο, είτε είναι ιδιώτης είτε εταιρεία, που διαχειρίζεται ακίνητο που χρησιμοποιείται για σκοπούς βραχυπρόθεσμης μίσθωσης ορίζεται από τον νόμο ως διαχειριστής ακινήτου βραχυπρόθεσμης μίσθωσης και μπορεί να είναι ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, ο υπεκμισθωτής, ο επικαρπωτής ή ακόμη και τρίτος.

Δήλωση ακινήτων για βραχυπρόθεσμη μίσθωση

Προτού μπορέσετε να μισθώσετε το κατάλυμά σας σε επισκέπτες που πληρώνουν, πρέπει να δηλώσετε το ακίνητό σας στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής που τηρείται από την ΑΑΔΕ και να αποκτήσετε έναν αριθμό μητρώου (“AMA”) που θα γνωστοποιήσετε με εμφανή και σαφή τρόπο στη σχετική καταχώρηση. Μην ξεχάσετε επίσης να υποβάλετε τη Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής μέχρι τις 20 κάθε μήνα μετά την αναχώρηση του επισκέπτη. Μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στην αίτηση για να δηλώσετε το ακίνητό σας και να υποβάλετε τη δήλωσή σας εδώ.

Εάν υπάρχει συνοικοδεσπότης ή συνιδιοκτήτης που υπόκειται σε πρόσθετους κανόνες και υποχρεώσεις, προτείνουμε να επικοινωνήσετε με δημοτικό ή φορολογικό σύμβουλο της περιοχής σας για περαιτέρω καθοδήγηση.

Τι ισχύει αν καταχωρήσω ξενοδοχείο, bed & breakfast ή άλλο τουριστικό κατάλυμα με άδεια;

Τα τουριστικά καταλύματα έχουν το δικό τους νομικό καθεστώς (άρθρα 1 έως 74 του νόμου 4276/2014 και άρθρο 46 του νόμου 4179/2013 και νόμος 4442/2016) και δεν υπόκεινται στις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας για τα καταλύματα βραχυπρόθεσμης μίσθωσης στο πλαίσιο της οικονομίας διαμοιρασμού. Αν έχετε τουριστικό κατάλυμα, δεν απαιτείται να εγγραφείτε στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Διαμονής, αλλά θα πρέπει να αποκτήσετε ένα ειδικό σήμα λειτουργίας (ΕΣΛ/ΜΑΓ), το οποίο θα πρέπει να εμφανίζεται με σαφή και εμφανή τρόπο στη σχετική καταχώρηση.

Πού πρέπει να συμπεριλάβω τον αριθμό μητρώου ακινήτου μου (ΑΜΑ, ΕΣΛ ή ΜΑΓ);

Η Airbnb υπέγραψε συμφωνία με την ΑΑΔΕ με στόχο τη θέσπιση μιας απλής, διαφανούς και αποτελεσματικής διαδικασίας συμμόρφωσης για το σύστημα εγγραφής στην Ελλάδα. Από την 1η Ιουνίου 2021, κάθε νέα καταχώρηση που δημοσιεύεται στην Airbnb θα πρέπει να περιλαμβάνει τον αριθμό μητρώου ακινήτου (ΑΜΑ, ΕΣΛ ή ΜΑΓ) στο υποχρεωτικό ειδικό πεδίο της Airbnb ή, εναλλακτικά, να επιβεβαιώνεται η απαλλαγή της.

Πώς ξέρω αν η καταχώρησή μου απαλλάσσεται;

Η καταχώρησή σας μπορεί να απαλλάσσεται για δύο λόγους:

 • Απαλλάσσεστε από την υποχρέωση απόκτησης αριθμού μητρώου ακινήτου (ΑΜΑ) σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία για τα καταλύματα βραχυπρόθεσμης μίσθωσης, για παράδειγμα επειδή είστε δημόσιος φορέας ή η καταχώρησή σας είναι μοναστήρι στο Άγιο Όρος.
 • Η καταχώρησή σας δεν πληροί τα κριτήρια του ακινήτου, για παράδειγμα επειδή είναι σκάφος, σκηνή, τροχόσπιτο ή άλλη προσωρινή κατασκευή.

Σε περίπτωση αμφιβολίας, προτείνουμε να επικοινωνήσετε με δημοτικό ή φορολογικό σύμβουλο στην περιοχή σας για περαιτέρω καθοδήγηση.

Συμβατικές συμφωνίες και άδειες

Μερικές φορές οι μισθώσεις, οι συμβάσεις, οι πολεοδομικοί και κοινοτικοί κανονισμοί ορίζουν περιορισμούς κατά της υπεκμίσθωσης ή της φιλοξενίας. Ελέγξτε τυχόν συμβάσεις που έχετε υπογράψει ή επικοινωνήστε με τον εκμισθωτή, το δημοτικό συμβούλιο ή άλλη αρχή.

Ενδέχεται να μπορείτε να προσθέσετε ένα προσάρτημα στο μισθωτήριο ή το συμβόλαιό σας, που μπορεί να παρέχει διευκρινίσεις σχετικά με τα ζητήματα, τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις όλων των μερών.

Περιορισμοί σχετικά με ενυπόθηκα δάνεια

Εάν το ακίνητό σας είναι υποθηκευμένο (ή υπάρχει οποιαδήποτε μορφή δανείου), επικοινωνήστε με τον δανειστή για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν περιορισμοί κατά της υπεκμίσθωσης ή της φιλοξενίας.

Περιορισμοί επιδοτούμενης στέγασης

Για την επιδοτούμενη στέγαση συνήθως ισχύουν κανόνες που απαγορεύουν την υπεκμίσθωση χωρίς άδεια. Επικοινωνήστε με την αρχή ή την ένωση στέγασης αν ζείτε σε κοινότητα επιδοτούμενων κατοικιών και ενδιαφέρεστε να γίνετε οικοδεσπότης.

Συγκάτοικοι

Αν έχετε συγκατοίκους, μια καλή ιδέα είναι να συνάψετε μια επίσημη συμφωνία μαζί τους, προκειμένου να καθορίσετε τις προσδοκίες σας. Στις συμφωνίες μεταξύ συγκατοίκων μπορεί να αναφέρονται στοιχεία όπως πόσο συχνά σκοπεύετε να φιλοξενείτε επισκέπτες, πρότυπα καλής συμπεριφοράς για επισκέπτες, αν θα μοιράζεστε τα έσοδά σας και άλλα.

Νομοθεσία της ΕΕ για την προστασία των καταναλωτών

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ για την προστασία των καταναλωτών, όταν προσφέρετε εμπορικά αγαθά ή υπηρεσίες διαδικτυακά, είστε υποχρεωμένος/η να παρέχετε στους πελάτες σας συγκεκριμένες πληροφορίες. Όταν φιλοξενείτε επισκέπτες μέσω της Airbnb, θεωρείται ότι παρέχετε μια υπηρεσία. Διαθέτουμε πληροφορίες και εργαλεία που θα σας βοηθήσουν να αποφασίσετε αν θα πρέπει να θεωρείστε επαγγελματίας στον τομέα της φιλοξενίας και να κατανοήσετε την ευθύνη σας για την προστασία των καταναλωτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατάχρηση

Θα λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα αν ενημερωθούμε για πιθανή κατάχρηση. Έχουμε οδηγίες για να βοηθήσουμε τις τοπικές αρχές να αναφέρουν την κατάχρηση στέγασης.

Επιστροφή στην κορυφή

Ασφάλεια

Νοιαζόμαστε για την ασφάλεια των οικοδεσποτών και των επισκεπτών τους. Μπορείτε να βοηθήσετε τους επισκέπτες να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο, κάνοντας μερικές απλές προετοιμασίες, όπως παρέχοντας οδηγίες έκτακτης ανάγκης και σημειώνοντας τυχόν πιθανούς κινδύνους.

Στοιχεία επικοινωνίας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης

Συμπεριλάβετε μια λίστα με τις ακόλουθες επαφές:

 • Τους τοπικούς τηλεφωνικούς αριθμούς έκτακτης ανάγκης
 • Τον τηλεφωνικό αριθμό του πλησιέστερου νοσοκομείου
 • Τον αριθμό τηλεφώνου σας
 • Τον τηλεφωνικό αριθμό ενός άλλου ατόμου (σε περίπτωση που οι επισκέπτες δεν μπορούν να έρθουν σε επαφή μαζί σας)

Καλό είναι επίσης να βεβαιωθείτε ότι οι επισκέπτες γνωρίζουν τον καλύτερο τρόπο για να επικοινωνήσουν μαζί σας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε με τους επισκέπτες χρησιμοποιώντας τα μηνύματα στην Airbnb ως μια ασφαλή εναλλακτική.

Ιατρικές προμήθειες

Προμηθευτείτε ένα κουτί πρώτων βοηθειών και πείτε στους επισκέπτες σας πού βρίσκεται. Ελέγχετέ το τακτικά ώστε να μπορείτε να συμπληρώνετε τις προμήθειες όταν εξαντλούνται.

Πρόληψη πυρκαγιάς

Αν έχετε συσκευές φυσικού αερίου, ακολουθήστε τους ισχύοντες κανονισμούς για την ασφαλή εγκατάσταση του αερίου και βεβαιωθείτε ότι διαθέτετε έναν λειτουργικό ανιχνευτή μονοξειδίου του άνθρακα. Εξοπλίστε το κατάλυμα με πυροσβεστήρα και μην ξεχνάτε να τον συντηρείτε τακτικά.

Έξοδοι

Βεβαιωθείτε ότι έχετε επισημάνει ευκρινώς τις εξόδους κινδύνου σε περίπτωση πυρκαγιάς. Αναρτήστε έναν χάρτη της διαδρομής για να μπορούν οι επισκέπτες να τη βρουν εύκολα.

Πρόληψη κινδύνων

Ακολουθούν ορισμένοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε στην πρόληψη πιθανών κινδύνων:

 • Ελέγξτε το κατάλυμά σας για να εντοπίσετε τυχόν περιοχές όπου οι επισκέπτες ενδέχεται να σκοντάψουν ή να πέσουν
 • Απομακρύνετε τα επικίνδυνα αντικείμενα που εντοπίζετε ή επισημάνετέ τα με σαφήνεια
 • Επιδιορθώστε τυχόν εκτεθειμένα καλώδια
 • Βεβαιωθείτε ότι οι σκάλες σας είναι ασφαλείς και ότι υπάρχουν κάγκελα
 • Απομακρύνετε ή κλειδώστε τυχόν αντικείμενα που μπορεί να είναι επικίνδυνα για τους επισκέπτες σας

Ασφάλεια παιδιών

Ορισμένοι επισκέπτες ταξιδεύουν με παιδιά και πρέπει να είναι σε θέση να καταλάβουν αν είναι κατάλληλο το κατάλυμά σας γι’ αυτά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ενότητα Πρόσθετες σημειώσεις των Στοιχείων καταχώρησης στον λογαριασμό σας στην Airbnb για να υποδείξετε πιθανούς κινδύνους ή να αναφέρετε ότι το κατάλυμά σας δεν είναι κατάλληλο για παιδιά και βρέφη.

Έλεγχος κλιματισμού και θέρμανσης

Οικιακές συσκευές, όπως οι καυστήρες και τα κλιματιστικά, μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την άνεση των επισκεπτών σας κατά τη διάρκεια της διαμονής τους. Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να διασφαλίσετε ότι οι επισκέπτες θα έχουν μια άνετη διαμονή:

 • Βεβαιωθείτε ότι το κατάλυμά σας αερίζεται επαρκώς
 • Συμπεριλάβετε οδηγίες σχετικά με τον τρόπο ασφαλούς χρήσης του θερμαντικού σώματος και του κλιματισμού
 • Ελέγξτε αν λειτουργεί σωστά ο θερμοστάτης και βεβαιωθείτε ότι οι επισκέπτες γνωρίζουν πού βρίσκεται
 • Συντηρείτε τακτικά τις συσκευές

Όρια πληρότητας

Καθορίστε ασφαλή όρια πληρότητας. Ενδέχεται να υπάρχουν οδηγίες τις τοπικής αυτοδιοίκησης.

Επιστροφή στην κορυφή

Ευγένεια

Στο πλαίσιο της υπεύθυνης φιλοξενίας, πρέπει να βοηθήσετε τους επισκέπτες σας να κατανοήσουν τις βέλτιστες πρακτικές επικοινωνίας με την κοινότητά σας. Όταν ενημερώνετε τους επισκέπτες σας για τους τοπικούς κανόνες και τα έθιμα, βοηθάτε στη δημιουργία μιας εξαιρετικής εμπειρίας για όλους.

Κανόνες κτιρίου

Αν το κτίριό σας έχει κοινόχρηστους χώρους ή παροχές, ενημερώστε τους επισκέπτες για τους κανόνες αυτών των χώρων.

Κανόνες σπιτιού

Μπορείτε να συμπεριλάβετε τους κανόνες του σπιτιού σας στην ενότητα Πρόσθετες σημειώσεις των Στοιχείων καταχώρησης στον λογαριασμό σας στην Airbnb. Οι επισκέπτες συνήθως το εκτιμούν όταν μοιράζεστε μαζί τους τις προσδοκίες σας εκ των προτέρων.

Γείτονες

Συνήθως, είναι καλή ιδέα να ενημερώσετε τους γείτονές σας αν σκοπεύετε να φιλοξενήσετε επισκέπτες. Έτσι, έχουν την ευκαιρία να σας ενημερώσουν για ανησυχίες ή προβληματισμούς που μπορεί να έχουν.

Θόρυβος

Οι επισκέπτες κάνουν κράτηση μέσω της Airbnb για πολλούς λόγους, όπως για διακοπές και γιορτές. Ενημερώστε εγκαίρως τους επισκέπτες σας για το πώς ο θόρυβος επηρεάζει τους γείτονες ώστε να έχουν μια εμπειρία χωρίς προβλήματα.

Αν ανησυχείτε ότι θα προκαλέσετε αναστάτωση στην κοινότητά σας, υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να συμβάλετε στη μείωση του υπερβολικού θορύβου:

 • Εφαρμογή πολιτικής για ώρες κοινής ησυχίας
 • Απαγόρευση κατοικίδιων
 • Υπόδειξη ότι η καταχώρησή σας δεν είναι κατάλληλη για παιδιά ή βρέφη
 • Απαγόρευση πάρτι και πρόσκλησης επιπρόσθετων, μη καταχωρημένων επισκεπτών

Στάθμευση

Κοινοποιήστε στους επισκέπτες τους κανόνες στάθμευσης που μπορεί να ισχύουν για το κτίριο ή τη γειτονιά σας. Παραδείγματα πιθανών κανόνων στάθμευσης:

 • Παρκάρετε μόνο σε καθορισμένο χώρο
 • Μην παρκάρετε στη δυτική πλευρά του δρόμου τις Τρίτες και τις Πέμπτες λόγω καθαρισμού του δρόμου
 • Η στάθμευση στον δρόμο είναι διαθέσιμη μόνο από τις 7 μ.μ. έως τις 7 π.μ.

Κατοικίδια

Αρχικά, ελέγξτε τους κανόνες ενοικίασης ή τους κανόνες κτιρίου για να βεβαιωθείτε ότι επιτρέπονται τα κατοικίδια. Αν επιτρέψετε στους επισκέπτες να φέρουν κατοικίδια, θα εκτιμήσουν πληροφορίες σχετικά με χώρους άσκησης για το κατοικίδιό τους ή διάθεσης των απορριμάτων τους. Δώστε τους εναλλακτική, όπως τον αριθμό ενός κοντινού ξενοδοχείου για κατοικίδια ζώα, σε περίπτωση που το κατοικίδιο ενοχλήσει τους γείτονές σας.

Ιδιωτικότητα

Να σέβεστε πάντα την ιδιωτικότητα των επισκεπτών σας. Οι κανόνες μας σχετικά με τις συσκευές παρακολούθησης αναφέρουν με σαφήνεια τι αναμένουμε από τους οικοδεσπότες μας, αλλά ορισμένες περιοχές έχουν επιπλέον νόμους και κανονισμούς που θα πρέπει να γνωρίζετε.

Κάπνισμα

Αν δεν επιτρέπετε το κάπνισμα, προτείνουμε να τοποθετήσετε σήματα υπενθύμισης για τους επισκέπτες. Αν επιτρέπετε το κάπνισμα, βεβαιωθείτε ότι διαθέτετε τασάκια σε καθορισμένα σημεία.

Επιστροφή στην κορυφή

Ασφάλιση

Συνεννοηθείτε με τον ασφαλιστικό αντιπρόσωπο ή φορέα σας για να καθορίσετε τις υποχρεώσεις, τους περιορισμούς και την κάλυψη που απαιτούνται στην περίπτωσή σας.

Εγγύηση Οικοδεσπότη και Ασφάλεια Προστασίας Οικοδεσπότη

Η Εγγύηση Οικοδεσπότη και η Ασφάλεια Προστασίας Οικοδεσπότη της Airbnb σας παρέχουν βασική κάλυψη για τις ζημιές που αναφέρονται. Ωστόσο, δεν αντικαθιστούν την ασφάλεια ιδιοκτήτη, την ασφάλεια ενοικιαστή ή την επαρκή κάλυψη αστικής ευθύνης. Ίσως χρειαστεί να ικανοποιήσετε και άλλες απαιτήσεις ασφάλισης.

Εγγύηση οικοδεσπότη

Η Airbnb σάς προσφέρει εγγύηση οικοδεσπότη και ασφάλεια προστασίας υποδοχής. Λάβετε υπόψη ότι αυτές οι εγγυήσεις δεν αντικαθιστούν την ασφάλιση ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή ή την επαρκή κάλυψη αστικής ευθύνης. Επικοινωνήστε με τον ασφαλιστικό σας πράκτορα για να βεβαιωθείτε ότι αυτές οι ασφάλειες υπάρχουν στην περιοχή σας.

Ευθύνη και βασική κάλυψη

Ελέγξτε το συμβόλαιό σας ως ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή με τον ασφαλιστικό πράκτορα ή φορέα σας για να βεβαιωθείτε ότι η καταχώρησή σας έχει επαρκή κάλυψη αστικής ευθύνης και προστασία ιδιοκτησίας.

Επιστροφή στην κορυφή

Άλλες πληροφορίες για τη φιλοξενία

Δείτε τις συχνές ερωτήσεις για τη φιλοξενία για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη φιλοξενία στην Airbnb.

Επιστροφή στην κορυφή

Να έχετε υπόψη σας ότι η Airbnb δεν ελέγχει τη συμπεριφορά των οικοδεσποτών και δεν φέρει ευθύνη. Αν οι οικοδεσπότες δεν καταφέρουν να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους, ενδέχεται να αναστείλουμε τη δραστηριότητά τους ή να τους αφαιρέσουμε από τον ιστότοπο της Airbnb. Η Airbnb δεν είναι υπεύθυνη για την αξιοπιστία ή την ορθότητα των πληροφοριών που περιέχονται σε τυχόν συνδέσμους που οδηγούν σε ιστότοπους τρίτων μερών (συμπεριλαμβανομένων των συνδέσμων προς ιστότοπους που εμπεριέχουν νόμους και κανονισμούς).

Επικοινωνήστε μαζί μας!